Mange læsere af KK, Københavns Kommuneskole, vort hedengangne hæderkronede medlemsblad, husker nok Oles tegninger – eller skæve streger som han selv kaldte det. Mange husker ham nok også fra talrige generalforsamlinger siddende på forreste række med skitseblokken og brillerne i panden uden at vide, hvem han var. Det var redaktør Per Agner, som i 1970´erne inddrog illustrationer i bladet, der dengang udkom hver eneste uge og blev læst grundigt af medlemmerne og i øvrigt også af politikerne i BR. I en periode lavede Ole også fast en underholdende tegneserie, der skildrede lærerlivet på godt og ondt, som han bl.a. kendte det fra Ny Østengård Skole i Valby, hvor han var ansat.
Hans største bedrift udførte han imidlertid i 1993-94, hvor han til bagsiden af hvert nummer af KK, der på det tidspunkt udkom hver 14. dag, leverede en akvarel af en skole eller institution i Københavns Skolevæsen. Det var en helt utrolig imponerende indsats, hvor han i al slags vejr var rundt i byen og fandt de mest karakteristiske vinkler at skildre skolen på, og sporene kan stadig ses rundt omkring. Skolerne fik nemlig mulighed for at købe akvarellerne, hvor der også var oplysninger om arkitektens navn og hvilke nyskabelser, skolen var udstyret med.
Mindeordet fortsætter under billedet.
Der var mange som købte, også de kort vi fremstillede, der kunne bruges til at ledsage gaver med eller sende som hilsner. En del skoler har stadig billederne hængende på kontoret eller personalerummet nok uden at vide, hvem ophavsmanden egentlig var. Det var altså Ole med signaturen ´gm´. Undertegnede var redaktør af KK i årene 1990-94, hvilket for mig som det også for de forrige redaktører gjaldt, at arbejdspladsen var i ens hjem. Det var en fornøjelse og en berigelse, når Ole kom og præsenterede sine tegninger, for han var virkelig, hvad man kan kalde en skønånd, belæst, musisk og en meget varm person. På det personlige plan har det været helt særligt hvert eneste år til og med 2022 at få fine hilsner fra ham ved juletid med en akvarel fra hans hånd. En enestående trofasthed og generøsitet. Mange ofte med motiver fra Endelave eller Kastellet hænger nu i mit hjem og i mit sommerhus. At han også i mine formandsår ved de runde dage sendte mig smukke tegninger med opmuntrende tekst underskrevet med finurligheder som ´med ønsket om sus i takkelagen´ og ´med agtningsfuld hilsen´, der viste hans generøsitet i et arbejdsliv, hvor ros og anerkendelse ikke lige var i højsædet. Jeg føler mig utrolig begunstiget af at have kendt et så vidunderligt og trofast menneske. Æret være hans minde.
Ole bliver bisat fra Kastelskirken tirsdag 24. januar kl. 13.
Jan Trojaborg, formand fra 1994-2018
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere