Kompetencecentre på almenområdet, der gør en vigtig indsats på skolerne i København, bør måske ikke spares væk, mener flere politikere i Børne- og Ungdomsudvalget på Københavns Rådhus.

Onsdag kunne KLFnet fortælle, at Børne- og Ungdomsforvaltningen har foreslået at nedlægge fem af de seks kompetencecentre på almenområdet, der dækker områder inden for idræt og bevægelse, sprog, matematik, udskoling samt læring og IT.

Ifølge forvaltningens effektiviseringsforslag er kompetencecentrene ikke lykkedes godt nok med opgaverne, blandt andet fordi antallet af indsatser samlet set er meget lavt sammenlignet med kompetencecentrene på specialområdet. En kritik som lærer og TR på Bellahøj Skole, Anders Müller ikke giver meget for.

LÆS OGSÅ: De almene skolers kompetencecentre skal spares væk

Nu ser det ud til, at flere politikere i Børne- og Ungdomsudvalget måske er klar med en livline til to af de fem kompetencecentre. 

En af politikerne er løsgænger Niko Grünfeld. Han mener, at indsatsen på sprogområdet og idræt og bevægelse er centrale områder, som ikke skal udliciteres til eksterne udbydere alene.

”Det er et stort behov for, at vi fortsat bevarer nogle af kompetencecentrene, som har en betydningsfuld faglighed, som gør, at mange af kommunens skoler kan trække på den viden og support, de tilbyder,” siger han.

”Det er faktisk lidt hul i hovedet at spare kompetencecentret på Bellahøj Skole væk, når vi samtidigt ved, at eleverne på de københavnske skoler i den grad har brug for bevægelse og motion.”

Niko Grünfeld mener, at Børne- og Ungdomsudvalget har truffet en beslutning på et ufuldstændigt grundlag. Alligevel vurderer han, at der i udvalget er en fornyet villighed til at se på forslaget endnu engang ved de kommende forhandlinger om budgettet for 2021. 

”Når man læser de høringssvar skolerne har indsendt, er det tydeligt, at der er et stort behov for kompetencecentrene i København. Jeg synes, det er en forkert prioritering, man har foretaget. Det er jo reelt at slagte med den ene hånd, og så alligevel skulle genopfinde noget, der skal stå i stedet. Så lad os i stedet bevare de kompetencecentre, der rent faktisk fungerer rigtig godt.”

Vil overveje det seriøst

Jens Kristian Lütken fra Venstre melder sig også klar til at se på effektiviseringsforslaget en ekstra omgang:

”Det er klart, at det lader til, med de oplysninger som kompetencecentrene kommer med på KLF’s hjemmeside, at det oplagt at se på, om man i virkeligheden har løst flere opgaver, end vi har fået oplyst. Jeg vil i hvert fald spørge ind til det igen, når vi i næste uge starter vores budgetseminar.” 

”Vi ved, at der fx er udfordringer med sprogindsatsen på skolerne i København, så det er vigtigt, at den erfaring, man har derude, ikke forsvinder. Om det skal fastholdes i kompetencecentre eller på anden måde, må vi så drøfte. Jeg vil i hvert fald seriøst overveje det,” siger Jens-Kristian Lütken.

Hos Enhedslisten er interessen for at fastholde velfungerende indsatser også tilstede. Gorm Anker Gunnarsen melder forsigtigt ud før budgetforhandlingerne, men mener, at initiativer omkring dansk som andetsprog, som kompetencecentret på Nørre Fælled Skole arbejder med, skal have et stort fokus fremadrettet.

”Dansk som andetsprog skal have et løft. Vi går til forhandlingerne med et ønske om at styrke indsatsen på området, og så må vi se, hvilken model det kan ende ud med, men vi er ikke tilhængere af, at man fjerner noget, der fungerer,” siger Gorm Anker Gunnarsen og fastslår:

”Hvis der ikke kommer noget fornuftigt frem i forhandlingerne, der kan kompensere for det tab en nedlukning af kompetencecentrene vil være, så er der i vores øjne ikke nogen grund til at nedlægge dem.”

Politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget mødes til et heldags budgetseminar onsdag 26. august. 

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.