Overenskomsten kommer ikke med fælles løsninger på vores problemer.

Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Af Kjell Nilsson, medlem af KLF's bestyrelse

Overenskomstforslaget på det kommunale område er i mine øjne et resultat af en forkert strategi. En strategi, hvor hovedstyrelsen fravælger at bruge deres ret til at sige nej til KL og sætte hårdt mod hårdt over for KL, når KL ikke frivilligt vil give de rammer for vores arbejde, som er nødvendige. Når overenskomsten fx ikke indeholder faste regler for et undervisningsmaksimum for nye lærere, så overlades det til os ude på skolerne på mirakuløs vis at gøre skolelederen i stand til at prioritere ressourcer til nye lærere - samtidig med at det, som ikke er beskyttet af regler, det spares væk.

Målet med en overenskomst er at sætte rammer, som gør, at vi kan lykkes med vores arbejde og ikke bliver slidt ned før tid. Rammer, som gælder for alle, uanset hvilken kommune eller skole man arbejder på.

Regeringen har lige hævet tilbagetrækningsalderen med et år, og nu er den fremtidige pensionsalder 69 år. Det blev vedtaget et par måneder, før overenskomstforhandlingerne begyndte. Som modsvar på det ville jeg gerne have indført en femte seniordag, når man fylder 63 år - altså en regel, der ikke kan fraviges – en ekstra dag til alle. Det får vi ikke, hvis det bliver et ja. OK21 kommer med en ny rammeaftale om seniorpolitik, som på mange måder indeholder sympatiske og fornuftige tiltag - problemet er bare - og det er et stort problem, at det hele hviler på et frivilligt grundlag, afhængigt af den pågældende leders velvilje og mulighed for at finde penge i budgettet.

Vores arbejdspladser bliver større og større, og mere og mere i overenskomsten overlades til os selv ude i fagligklub. Jeg ønsker også af den grund, at overenskomsten skal indeholde faste regler for tildeling af tid til tillidsrepræsentanten og TR-suppleanten, så de på kvalificeret vis kan varetage vores interesser. Det kommer der heller intet af, hvis det bliver et ja.

Heldigvis har OK21 trods alt et forslag til, at vores løn stiger med faste beløb, som gælder for alle og ikke kan fraviges. Så hvis inflationen holder sig i ro, vil vi om tre år være lidt rigere, end vi er nu.

Samlet set anbefaler jeg et nej, og at vi genoptager forhandlingerne med KL og får regler, som passer til vores arbejde, og som ikke kan fraviges.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke. Tilmeld dig her.