Tanker om de igangværende periodeforhandlinger og en ny arbejdstidsaftale.

Debatindlægget er udtryk for afsenderens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Af Kjell Nilsson og Thomas Roy Larsen – kandidater til KLF’s bestyrelse og DLF’s kongres.

Da Anders Bondo i foråret 2018 kom ud fra Forligsinstitutionen med løftede arme, da ville jublen ingen ende tage. Der gik dog ikke længe, før lærerne erfarede, at der ikke var tale om en arbejdstidsaftale, men derimod endnu en udsættelse af lov 409’s endeligt.

Det skal i den forbindelse nævnes, at Kjell – som den eneste i DLF’s Hovedstyrelse –

stemte nej til at lade Anders Bondo afslutte OK18 uden en ny arbejdstidsaftale. Ligeledes var Thomas Roy ude og sige nej til forsat at arbejde under lov 409. Retorikken fra DLF centralt var, at nej-sigerne brugte hjertet – ja-sigerne hjernen – TAK for kaffe! Sjældent har vi følt os så nedsættende talt til! Der var åbenbart ikke længere en ”professionel uenighedskultur” i vores ellers så stolte og rummelige forening.

Der blev som bekendt nedsat en kommission, som skulle efterfølges af en periodeforhandling om en ny arbejdstidsaftale. Kommissionens konklusioner blev præsenteret i december måned. Helt overordnet set var problematikkerne velkendte og forudsigelige, men fordelen er ifølge parterne, at nu er det nogle ”uvildige”, der peger på problemerne, og der er etableret et fælles udgangspunkt for periodeforhandlingen.

Forhandlingerne er nu begyndt – og måske udsat igen. Hvorvidt der forhandles via Skype eller lignende, det er vi ikke bekendt med i skrivende stund.

Periodeforhandlingerne foregår ud fra et nyt princip – samarbejdssporet. Der skal ikke stilles modsatrettede krav, men derimod tages udgangspunkt i den nye fælles forståelse af folkeskolens udfordringer – så langt så godt. 

Vi håber – som resten af de ansatte i folkeskolen – at lærere og børnehaveklasseledere langt om længe får en centralt aftalt arbejdstidsaftale. En aftale, som alle kan se sig selv i, og som sikrer, at vi igen kan gå på arbejde i et godt og sundt arbejdsmiljø og under ordnede forhold. En aftale, der sikrer, at vi igen kan levere kvalitet og omsorg til landets folkeskoleelever. En aftale, der sikrer, at hvis man et skoleår har lidt flere undervisningstimer – ja så har man i det skoleår både planmæssigt og i hverdagen en reel mulighed for at forberede sin undervisning, fordi man ikke har andre tidskrævende opgaver.

HVAD SKAL AFTALEN INDEHOLDE?

·      En faktor mellem undervisning og forberedelse, der sikrer forberedelsestid

·      Tid på opgaverne

·      En udfyldt opgaveoversigt

·      Arbejdsmiljøindsatser

·      Regler, der skaber et nyt grundlag for samarbejdet mellem leder og tillidsrepræsentant

·      TR-vilkår, der sikrer, at man kan udfylde sin rolle tilfredsstillende

Hvad end du stemte ja eller nej til OK18 er ikke det væsentlige her. Det væsentlige er, at vi i fællesskab sikrer, at alle kommer til at få fair og sunde arbejdsvilkår – uanset hvilken leder man har, og uanset om man arbejder i København eller i en anden kommune.

Vi opfordrer jeg alle til at stemme ved det kommende valg til kongresdelegerede og Københavns Lærerforenings bestyrelse.

Så hvis du, kære kollega, er enig i, at en central arbejdstidsaftale er vejen frem, så husk at sætte dit kryds ved os begge, når den tid kommer, og anbefal gerne dette skriv til dine kolleger. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.