Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune har nu taget stilling til, hvad der skal ske med Kolonierne i den såkaldte udmøntningssag.

Desværre har udvalget besluttet at fastholde en besparelse på 1,7 mio. kr. Dog ønsker udvalget, at flere børn og unge får muligheden for at komme på koloni og lejrskole. Udvalget vil derfor bestille et budgetnotat frem mod overførselssagen 2024-25 med henblik på at muliggøre, at alle skoler kan tage på lejrskole.

”Kolonierne er et fællesskab, hvor børn udvikles og trives – og det er der brug for i en tid med psykisk mistrivsel, ensomhed og skolevægring. Jeg er dog bekymret for driften af kolonierne, når der skal spares 1,7 mio. kr.. Det kan komme til at betyde færre kolonihold. Men det er jo rigtig dejligt, at udvalget anerkender den værdi, som et koloniophold giver,” siger Katrine Fylking.

Skolekolonier og lejrskoler er to forskellige ting

Der er sommerkolonier i sommerferien, hvor alle Københavns børn kan deltage. Der er skolekolonier i sommerferien, hvor alle børn fra den samme skole kan deltage. Og så er der lejrture, hvor skolerne i alle andre uger end sommerferien kan tage ophold på en af Københavns Lærerforenings Kolonier. Og Katrine Fylking bekymrer sig om, politikerne er opmærksomme på netop forskellen:

”Det er ærgerligt, at udvalget begrunder besparelsen med, at der er færre børn, der tager på koloni. De glemmer bare, at faldet i børnetallet er sket i takt med, at prisen for et koloniophold er steget på grund af tidligere besparelser. En besparelse på 1,7 mio. kroner kan betyde, at vi må skære ned på antallet af kolonihold i sommerferien og antallet af fripladser og delvise fripladser. Det vil sige, at færre børn kommer på koloni. Og dem, der trænger mest til ferie, får ikke mulighed for at komme på koloni, ” siger Katrine Fylking.

"Det er positivt, at politikerne vil finde midler til, at flere skoler kan komme på lejrskole, for lejrskoler bidrager til en helt særlig sammenhængskraft på den enkelte skole. Her er det bare vigtigt at huske på, at der er skolekolonierne i sommerferien, og så er der lejrskoler uden for skolesommerferien. Besparelsen på 1,7 mio. kr. kan også gå ud over skolekolonierne i sommerferien. Færre børn får mulighed for at komme på koloni. Og det harmonerer ikke så godt med politikerne udmelding om at flere, børn skal på koloni,” siger Katrine Fylking.

Katrine Fylking håber, at udvalget igen vil tage besparelsen op til revision, så flere københavnske børn får glæde af et koloniophold.

”Vi er glade for, at partierne bag budgetforliget har tilkendegivet, at de ønsker at øge skolernes muligheder for, at eleverne kommer på koloniophold, som led i skolernes arbejde for at forbedre trivsel, inklusion og fællesskab,” siger Katrine Fylking.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.