I kamp med tre andre oplagte kandidater vandt sociologen Rasmus Willig Ballerups Lærerforenings pris og en pose saftige svesker.

 

KLF's formand Jan Trojaborg deltog i prisfesten og skriver her en reportage fra overrækkelsen.

Svesken på disken – forstået som når sandheden skal frem – gives til en markant debattør, der tør ytre sig klart og forståeligt om samfundsmæssige emner. Som første taler ved arrangementet i Medborgerhuset på Onkel Dannys Plads 7. februar slog DLF´s formand Anders Bondo Christensen fast, at hele bundtet af kandidater fortjente en pris for den saglighed, redelighed og kamp for ytringsfriheden, de udviser. Det var ud over Rasmus Willig, lærer Mette Frederiksen, tænketanken Sophia og viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Simon Pihl Sørensen.

Den intellektuelle stemme i debatten

Forrige års prisvinder Jan Andreasen, der er socialdemokratisk medlem af BR og en flittig skoledebattør med egen meget læste blog i Politiken, holdt overrækkelsestalen. Han hyldede prisvinderen som landets mest markante intellektuelle stemme i forsvaret af de offentligt ansattes ytringsfrihed. Det er senest sket i bogen ´Afvæbnet kritik´, der indeholder 20 siders opsamling af velfærdsarbejderes udsagn efter utallige møder rundt i landet. Det er citater som: ”Der er ingen, der siger, at du skal være her til evig tid”, ”Har du problemer på hjemmefronten?” og ”Du behøver ikke kommentere alt her på stedet”, der viser, hvorledes ledere i den offentlige sektor lægger låg på friheden til at kommentere kritisk, og tvinger folk til at iføre sig ja-hatten eller holde mund.

Jan Andreasen sendte tanker tilbage til 1970´erne, hvor de svage blev forsvaret af de intellektuelle, der gjorde op med den tids repressive tolerance, der igen i disse år gør sig gældende som en subtil undertrykkende mekanisme.

Rasmus Willig tilhører Frankfurterskolen – hvor han har studeret og skrevet speciale – og bærer dermed den kritiske tilgang videre i dagens Danmark. Han blev rost for sin evne til at lytte til den virkelige verden og til at gøre opmærksom på den stresskultur, som styringen af den offentlige sektor skaber. Jan Andreasen kaldte Rasmus Willigs bidrag stærkt opmuntrende som et bidrag til at holde debatten i gang.

Politikken starter hér 

Prisvinderen takkede for prisen og fortalte, at han er stærkt optaget af retfærdighed og dermed også af uretfærdighed, noget han har med sig fra Frankfurt. Hans arbejdsmetode er som trænet sociolog systematisk og nøgternt at beskrive iagttagelser, og det har han gjort i en årrække. ”Når empirien er udtømt, begynder jeg at kede mig, og så skriver jeg. Desværre er den moralske forventning om retfærdighed svækket, og den kommende generation vil stå svagere end vores. Det, der sker nu i USA, er allerede sket her i landet, hvor der på mange måder hersker censur fx i forhold til folkeskolereformen, og tænk fx på ´Bandepakken´ m.fl., hvor de liberale frihedsforestillinger trædes under fode.” Han afsluttede under klapsalver med at fastslå, at der ikke er brug for flere redegørelser, det er hér politikken starter.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.