”De har trukket den lige til grænsen,” siger socialdemokratiets politiske ordfører på Københavns Rådhus, Jonas Bjørn Jensen.
I denne uge starter regeringen forhandlingerne med de øvrige partier på Christiansborg om en reform af det nuværende udligningssystem. Her ser det ud til, at København bliver en af de kommuner, der skal aflevere flest penge over kommunegrænsen.
I forvejen betaler København omkring 1,8 milliarder kroner fra kommunekassen til udsatte kommuner i Danmark, men med regeringens udspil til en ny udligningsreform, skal der findes yderligere 550 millioner kroner.
”Svært at få tingene til at hænge sammen”
Den øgede merudgift i Københavns Kommunes budget bliver ikke uden mærkbare konsekvenser for borgerne, især ikke hvis regningen bliver større end, hvad der allerede er i udspillet, mener Jonas Bjørn Jensen:
”Hvis vi skal betale meget mere end, hvad der ligger i udspillet, så får vi svært ved at få tingene til at hænge sammen, uden at skulle ud og spare.”
Han mener, at det vil betyde, at der skal skæres i de serviceydelser, som kommunen leverer nu, og det vil blive oplevet som forringelser for den almindelige københavner.
”Vi kan jo godt se, at der er steder i Danmark, der har færre penge end København, men vi synes ikke, der skal være en dårligere service her af den grund. Vi synes, der er elever nok i klasselokalet, og det er jo heller ikke sådan, at pædagogerne falder over hinanden, når vi afleverer vores børn i vuggestuen om morgenen. Det vil gå ud over kernevelfærden, hvis vi skal betale meget mere til fælleskassen.”
Jonas Bjørn Jensen vurderer, at med det nuværende niveau i regeringens udspil, vil det være en hård omgang for København, men at det over en årrække ville kunne hænge sammen, hvis man fortsætter med at tænke kreativt i kommunen – men det vil kunne mærkes hos borgerne i København.
”Vi har haft en lang årrække, hvor vi har effektiviseret, strammet op og fået flere elever i klasserne. Den udvikling er nok svær at forestille sig, man kommer udenom med de årlige effektiviseringer, vi bliver nødt til at lave, når vi skal betale flere penge til andre kommuner.”
København får en over nakken
På Christiansborg har der længe været lagt op til, at København skal betale en større bid af kagen til det kommunale fællesskab, vurderer Jonas Bjørn Jensen. Han mener, at der er mange, der ser København som en rigmandskommune, ”… hvor der er guld på væggene, og hvor champagnen løber fra hanerne.” Men det er et forfejlet indtryk, forklarer han:
”På den ene side så er der borgere i København, som har flere penge i dag end for ti år siden, men vi har stadigvæk en kæmpe overrepræsentation af udsatte borgere. Det er både hjemmeløse, misbrugere, folk med psykisk sygdom og mennesker med handicap. For ti år siden havde vi større udgifter pr. borger end gennemsnittet. Nu ligger vi under gennemsnittet. Der bliver løbet rigtig stærkt derude på de kommunale arbejdspladser. Det tror jeg, alle medlemmer af Københavns Lærerforening kan skrive under på.”
Jonas Bjørn Jensen opfordrer derfor regeringen til at se efter andre måder at kompensere København på. Et forslag kunne ifølge ham være, at man på Christiansborg vælger at øge tilskuddet til København ved at finde pengene i det økonomiske råderum. Selvom løsningen muligvis er god, erkender Jonas Bjørn Jensen samtidigt, at det nok ikke er en mulighed, der ligger lige for. Derfor håber han også, at Københavns ekstraregning bliver mindre i forhandlingerne:
”Selvfølgelig håber vi, at vi lander på et lavere niveau, end det der er lagt op til, men det er nok urealistisk. Det er jo ikke sådan, at man hører folk på Christiansborg sige, det er synd for København – tværtimod, så bliver der virkelig lagt op til, at København bare skal have en over nakken.”
Jonas Bjørn Jensen er derfor klar med en besked til sine partikammerater i regeringen forud for forhandlingerne om udligningsreformen:
”Regeringen skal stå fast på at sige, at nu har vi presset København til det alleryderste – det går ikke, hvis der skal findes flere penge i forhandlingerne, at det er penge, der går fra København. Så vil det være de københavnske skoleelever, de københavnske børn i dagsinstitutionerne og de ældre, der kommer til at betale prisen for en udligningsreform. Det er ikke fair, siger Jonas Bjørn Jensen.
”Vi har jo en regering, der har lovet, at der kommer bedre velfærd, så hænger det jo ikke sammen, hvis vi skal til at skære ned på grund af den politik, der bliver ført.”
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere