KLFs pensionistafdeling markerede julen ved en festlig frokost, gensyn med gamle kolleger, ivrig snak ved bordene og fine musikalske indslag.

 

Når mørket sænker sig, og Sankt Annæs pigekor bevæger sig gennem salen med Lucia-sangen på tungen og levende lys i hænderne, så er overgangen fra november-mørke til december-lys indtrådt. Julemåneden folder sig ud efter en årstid med løvfald og lunere lag på kroppen. Traditionens betydning træder tydeligt frem, og med julefesten for KLFs pensionister markerer foreningen både mange trofaste medlemmers tilknytning gennem årtier og det fælles tilhør med kolleger fra et eller flere arbejdssteder. I år deltog 230 i julefesten.

”Jeg kender mange, der er her i dag. Jeg har arbejdet på tre skoler og senest på Brønshøj Skole”, siger Hanne Sessingø. Hun sidder ved siden af Karen Ravn, tidligere Sortedamskolen, der mener, at hun med sine 92 år og nyerhvervet rollator er den ældste ved julebordene. Men hun har heldigvis stadig ordet i sin magt og delagtiggør gerne forbipasserende i markante personlige kommentarer til tidens påtrængende emner.

Skøn sang

Ved de runde borde har nogle fundet sammen med tidligere kolleger fra deres skoler, andre sidder med fagfæller fra deres faglige forening. De faglige foreninger har det ikke for godt nu om dage, men de tidligere aktive medlemmer ser ud til at have det. ”Du aner ikke, hvor mange der kom på racercykel til pensionistkurset på Frederiksdal”, lyder en kommentar. Også flere tidligere skoleledere er mødt frem til julefesten. Den medlemsgruppe er heldigvis endnu ikke blevet skolefjerne djøffere.

Stilheden breder sig i Falkoner Centerets store sal, så snart koret med omkring 50 skolepiger stemmer i. Luciasangen fører dem gennem salen, hvor de også synger tre melodisk stemningsfulde sange, der signalerer jul i hele kroppen: ’En rose så jeg skyde’, ’Barn Jesus i en krybbe lå’ og ’Juletræet med sin pynt’. Det særlige ved Sankt Annæs pigekor er det høje faglige niveau, de bevæger sig i, både vokalt naturligvis og i deres performance. De er på alle måder dygtige og stilfulde.

Overenskomst og kollektiv ledelse

Det er andet år, julefesten holdes i Falkoner Centeret. Før det var Charlottehaven på Østerbro i nogle år rammen, hvor også flere tillidsrepræsentantmøder har været afholdt. Men da stedet ikke har nogen overenskomst med de ansatte og heller ikke ønsker at indgå nogen, har KLF afstået fra at mødes her. Med det afsæt er arrangementet de sidste to år flyttet til den store sal på Falkoner Allé, hvor de har ordnede overenskomstforhold – et klejnekast fra Frydendalsvej.

I sin velkomst takkede KLF-bestyrelsesmedlem Jane Pilegaard pensionistafdelingens bestyrelse for altid aktiv, energisk, ansvarlig og konstruktiv indsats. Ikke overraskende pæne ord, kan man mene, for med pensionistafdelingens kollektive ledelse sætter den markante spor af 68-generationens bedste dyder. Netop den gruppe har synlig plads i disse års store tilslutning til pensionistafdelingen, der i dag tæller omkring 1.400 medlemmer.

Aktive seniorer

Julefestens stille rytme fortsætter gennem frokosten, hvor konversationen bølger ved bordene. Som repræsentant for pensionistafdelingens bestyrelse fortæller Dorrit Ljungstrøm om nogle af de arrangementer, der er åbne for medlemmerne. Dels det månedlige tirsdagsmøde – se KLFs hjemmeside, dels koret der synger hver anden onsdag, så det kan høres over hele Frydendalsvej og omegn.

Koret har ikke mindre end to virtuose pianister – Ejvind Tørnqvist og Georg Leth Hansen, der også ved denne dags julefest sammen med sangerne giver nogle numre fra scenen. Der er venteliste for kvindelige sangere, men de mandlige springer over, fordi underskuddet i den kategori berettiger til positiv særbehandling. Pensionistafdelingen har i øvrigt to særlige arrangementer i det nye år. Et besøg på Christiansborg og en rejse til Toscana – sidstnævnte blev hurtigt udsolgt, og man arbejder på at skaffe flere pladser.

Dorrit Ljungstrøm afsluttede sit indlæg med en fagligt aktuel tilståelse, som vist de fleste i salen kunne tilslutte sig: ”Vi følger med i, hvordan det går ude på skolerne. Vi har været heldige, at vi har været lærere i de gode tider.”

Velkommen på lejrskole

Dagens juletale stod pensionisternes medlem af DLFs hovedstyrelse, Birgit Bruun, for. Hun har været lærer i Ballerup og Roskilde, men havde trådt sine barnesko på Vognmandsmarkens Skole i København ­– for en del år siden blev den ved en sammenlægning med Bryggervangens Skole til Kildevældsskolen. Birgit Bruun fortalte om juleoplevelser som barn og ung og den lidt traumatiske skæbne, det er at have fødselsdag 25. december. Det var gennem årene blevet til mange delegaver – fx én rulleskøjte juleaften, og endnu én første juledag.

Derefter omtalte Jane Pilegaard næste års lejrskole for pensionister på en af kolonierne, hvor man sover i køjesenge og fokuserer på nærvær. Hun fremhævede også Børnenes Kontor, der hjælper skoleelevers familier med at komme gennem jul og vintertid. Her falder et bidrag på et tørt sted. Elever på de fleste københavnske skoler sælger julehjerter for Børnenes Kontor 7. december, og det arbejde er eksempel på stor omsorg og generøsitet, sagde hun.

Dagen sluttede med fælles afsyngelse af Københavnermarch – pensionistafdelingens særlige musikalske markør og i øvrigt den fælles slagsang under lockouten i 2013, hvor det berømmelige lockout-orkester spillede den på torve og pladser. I Falkoner Centeret gav pianist Georg Leth den med som sædvanlig det helt store musikalske udtræk i både diskant og bas ­– plirrende guirlander, buldrende schwung, trippende makrontoppe og monumentale akkorder.

Snakken summer hyggeligt ved alle borde. Efter en festlig dag var der kun tilbage at sige – ’god jul, og kom godt hjem’.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.