Redigeret fredag 12.feb., kl. 15.57: I den oprindelige artikel fremgik det, at SF stillede med et ændringsforslag til Enhedslistens forslag. Det viser sig at ændringsforslaget stilles af SF og Radikale Venstre. Både Enhedslistens og SF/R's forslag, som nævnes i denne artikel blev nedstemt af et markant flertal i Københavns borgerrepræsentation efter en længere debat.
Når de københavnske politikere torsdag aften skal stemme om Enhedslistens forslag om tid til individuel forberedelse, bliver det ikke vedtaget med stemmer fra SF og Radikale Venstre, der allerede har meldt ud, at de stiller med et ændringsforslag. Ifølge Klaus Mygind, skoleordfører for SF, vil han ikke sætte tid på den individuelle forberedelse, fordi det vil være en barriere i forhold til den fælles forberedelse, som han heller ikke ønsker at sætte konkret tid på.
Enhedslisten foreslår i sin motivering af partiets eget forslag, at 12 minutter pr undervisningstime kunne være et bud for at sikre en minimustandard i forhold til kvaliteten af undervisningen. ”Undervisning, der ikke er forberedt, giver ikke faglig kvalitet. Den tenderer til spildtid”, skriver Gorm Anker Gunnarsen fra Enhedslisten i sin motivering til forslaget.
Ifølge klfnet’s oplysninger vil SF og R’s ændringsforslag i stedet forpligte Børne- og Ungdomsudvalget på at ”opsamle erfaringer fra skolernes arbejde med organisering og udvikling af arbejdsfællesskabet, herunder forberedelsesarbejdet”. De indsamlede erfaringer skal bruges til ”at udarbejde forslag til, hvordan lærere og pædagogers forberedelsesarbejde kan forbedres”, som det beskrives i forslaget.
LÆS OGSÅ: Fast ramme for individuel forberedelse
For Klaus Mygind er det centralt, at lærernes arbejde tilrettelægges inden for fællesskabets betingelser. ”Folkeskolen skal ligesom andre moderne arbejdspladser være præget af, at medarbejderen har frihed til at tilrettelægge sit arbejde på den bedste måde. Men, udgangspunktet er, at man er der, når der er brug for en”, lyder det fra Klaus Mygind.
I Københavns Lærerforening vækker SF og R’s udmelding stor skuffelse hos formand Jan Trojaborg, som mener, at Klaus Myginds retorik mest af alt lyder som KL’s repræsentanter i 2013.
”Det er ren fatamorgana, som Klaus Mygind ser for sig. Han glemmer jo, at lærerne skal undervise mere – så tiden til den fælles forberedelse er også under pres. Der er måske to lektioner om ugen til at mødes med sit team, resten af tiden er lærerne jo spredt for alle vinde i klasselokalerne, hvor de underviser eller løser andre opgaver”.
12 minutter til individuel forberedelse og efterbehandling
En del af Enhedslistens motivering af forslaget handler om muligheden for helt eller delvist at suspendere tilstedeværelsespligten, så lærerne selv kan råde over den individuelle forberedelsestid fx ved at lægge forberedelse og efterbehandling af undervisningen hjemme.
Ifølge Klaus Mygind giver hjemmearbejdsdage god mening i mange sammenhænge, men: ”Det hele skal foregå i en kultur, hvor man hele tiden laver aftaler og er fleksibel i forhold til det kollegiale fællesskab”, forklarer han.
Klaus Mygind nævner blandt andet muligheden for at styrke udviklingen af fællesskaber omkring undervisningens indhold: ”Lad dansklærerne på en årgang have fælles forberedelsestid. Så kan de bruge den fælles og individuelt ud fra situationen. Man kan lave hele forberedelsesdage, hvor nogle andre har eleverne i en meningsfuld aktivitet”.
Mødet i borgerrepræsentationen kan følges via webcam her: Klik her.
Den præmis giver Jan Trojaborg ikke meget for: ”Det er da rigtigt, at man kan inspirere hinanden, og man kan planlægge nogle ting sammen og øge kvaliteten, men det er jo stadigvæk sådan, at læreren i de fleste tilfælde går alene ind i klasselokalet for at undervise. Det er jo en solooptræden! Det hjælper SF’s forslag jo ikke på”, siger Jan Trojaborg og tilføjer:
”Klaus Mygind har jo fuldstændig købt KL’s præmis om, at man ikke må tale om tid. Det er grotesk, for vi ved jo, at skolelederne sidder med deres egne regneark for at få det hele til at gå op. De kalder det ’grøn’, ’gul’, ’rød’ eller andre kreative omskrivninger af tid. Det er jo helt absurd”, lyder det fra Jan Trojaborg, der henviser til det moderne arbejdsmarked, som ikke er bange for at tale om tid.
Klfnet.dk følger fredag op på resultatet af afstemningen i Borgerrepræsentationen.
Enhedslistens forslag er på BR’s dagsorden i aften som punkt nr. 23. Desværre er forslaget forsvundet fra Københavns Kommunes oprindelige link og er ikke lige til at finde!
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere