Vi – lærere - har skullet sunde os oven på lockouten i 2013. Med ”musketereden” har vi fået en historisk chance, en ny mulighed for at stå sammen, på tværs af faggrupperne på det offentlige arbejdsmarked. Lad os mødes med alle vores kollegaer i hele København til ”skulder ved skulder” og gøre det til en stor og mangfoldig demonstration den 10. april.
Det er lykkedes for fagforeningerne i det offentlige (forhandlingsfællesskabet), at opstille nogle krav, som kan samle bredt: Rimelige lønkrav, betalt frokost og retten til en forhandlet arbejdstidsaftale.
Det er værd at lægge mærke til, at det denne gang, er det lykkedes at gøre lærernes krav om en forhandlet arbejdstidsaftale til et principielt spørgsmål. En sygeplejerske udtalte fornylig til dagbladet Information ”Jeg er solidarisk med dem (Lærerne), fordi de skal have muligheden for at få en reel forhandling om en arbejdstidsaftale”.
Det er blevet klart for alle, at her er tale om et principielt spørgsmål. I følge ”Den Danske model” arbejder vi efter forhandlede løsninger? Vi vil ikke arbejde efter dekreter som lov 409?
Bag ved kravene ligger en fælles utilfredshed og vrede over den form for politisk styring, der - med moderniseringsstyrelsen, KL og regionerne i spidsen - hellere har villet udstede dekreter, end at forhandle og indgå kompromisser med os og vores faglige organisationer.
En styring, der førte til indgrebet mod lærerne og en styring, som har ført til konstante forringelser af arbejdsforhold, tempoopskruninger og endeløse nedskæringer for alle på det offentlige område.
Det har skabt stor frustration og utilfredshed, men også en stigende erkendelse af, at hvis udviklingen skal vendes, er vi nødt til at tage kampen i fællesskab.
- Arbejdsgiverne har forregnet sig denne gang, og vi har stor opbakning i befolkningen.
- Sammenholdet mellem de offentlige ansatte og de mange sympati tilkendegivelser og aktiviteter fra det private område, er en mulighed for en ny og progressiv udvikling i fagbevægelsen som helhed. En udvikling hvor indflydelse og demokrati er en del af vores arbejdsliv.
- Der er en voksende erkendelse af, at vi grundliggende har nogle fælles interesser - på tværs af faggrænser - både på det private og det offentlige område.
- Derfor kan ”Musketereden” på det offentlige område give inspiration til en solidaritets pagt på hele arbejdsmarkedet.
Lad OK 18 blive det første store skridt i denne retning.
Peter Jensen er kandidat ved det kommende bestyrelsesvalg i Københavns Lærerforening.
Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere