En tillidsrepræsentant på en folkeskole i Københavns Kommune blev mandag den 16. september fritaget for tjeneste af områdechefen i det pågældende område. ”Fritagelsen” sker efter længere tids uro og problemer med arbejdsmiljøet på skolen. Den kommunale forvaltning har anført, at der er tale om fritagelse af den pågældende som ”lærer” – ikke som ”tillidsrepræsentant”. KLF finder dette stærkt problematisk, da det risikerer at skabe grobund for misforståelser, idet sagen IKKE har noget at gøre med den pågældendes lærergerning. Københavns Lærerforening anser det for et klokkeklart brud på reglerne om beskyttelse af TR-funktionen. KLF og Danmarks Lærerforening stiller sig bag tillidsrepræsentanten og tager sagen til højeste sted.
Katrine Fylking, formand for Københavns Lærerforening, siger om forløbet: ”Sagen udgør en alvorlig trussel mod vores tillidsrepræsentantsystem, og som fagforening er vi dybt bekymrede. Vi går derfor aktivt ind i sagen og følger den tæt, da den kan få vidtrækkende konsekvenser ikke alene for den pågældende tillidsrepræsentant og skole, men for hele vores aftalesystem og den danske model.”
”Vi ser dette som et klart brud på overenskomsten, hvor kommunen nu hindrer den pågældende tillidsrepræsentant i at udføre sit hverv. Tillidsrepræsentantens rolle er essentiel for at sikre arbejdsvilkårene på skolen, og denne funktion har derfor også en særlig beskyttelse netop for at kunne sikre medarbejdernes trivsel og rettigheder.”
”Det skaber stor utryghed, når en tillidsrepræsentant, som på vegne af fællesskabet og lærerkollegiet har påpeget nogle arbejdsmiljøproblemer, der har stået på en længere periode, og som blandt andet har medført en ekstremt høj personaleomsætning på skolen, hjemsendes på denne måde. Dette skaber ikke blot frygt for repressalier, men risikerer også at afskrække andre fra at stille op som tillidsrepræsentant i fremtiden både på den pågældende skole og andre arbejdspladser i kommunen.”
”Det virker uforståeligt, at ledelsen har anmeldt tillidsrepræsentanten til Arbejdstilsynet uden forudgående samtaler, hvor man har forsøgt at løse eventuelle problemer via dialog, eller at man som ledelse har taget andre helt legitime anvendelser i brug i det ansættelsesretslige system. Dette fremstår som en besynderlig beslutning, og vi har ikke set en sag som denne før”, siger Katrine Fylking.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere