Trivselsundersøgelsen 2025 viser generelt høj trivsel i Københavns Kommune: Men den viser også, at medarbejdere i skoler og dagtilbud oplever større pres, mindre støtte og flere voldsomme episoder – og det skal tages alvorligt, lyder det fra KLF’s formand, Katrine Fylking.

Københavns Kommunes trivselsundersøgelse blandt de 17.100 ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen viser, at medarbejderne generelt er glade for deres arbejde. Men undersøgelsen viser også, at ansatte på skoler og i dagtilbud scorer lavere end andre ansatte i kommunen, når det gælder evnen til at håndtere krav i arbejdet, følelsen af at have tid og mulighed for at levere den ønskede kvalitet samt oplevelsen af at få den nødvendige støtte i jobbet.

Kravene stiger – men ressourcerne følger ikke med
KLF’s formand Katrine Fylking glæder sig over, at mange lærere stadig føler engagement og tilknytning til deres arbejdsplads. Men hun ser samtidig med bekymring på, at ansatte på skoler og i dagtilbud i højere grad end andre medarbejdergrupper i kommunen føler sig pressede.

”Det bekræfter desværre det billede, vi får fra vores medlemmer: At det er svært at få enderne til at mødes. Lærerne brænder for deres arbejde, men når kravene bliver ved med at stige, og rammen omkring arbejdet ikke følger med, falder trivsel og arbejdsglæde. Det er vi nødt til at tage alvorligt.”

Et andet bekymrende resultat i undersøgelsen er, at antallet af episoder med fysisk vold er steget med to procentpoint siden 2023.

”Det er alarmerende. Ingen lærer skal acceptere vold eller voldsomme episoder som en del af jobbet. Her har kommunen et ansvar for at sikre trygge og værdige arbejdsvilkår, blandt andet ved at sikre at de rette ressourcer følger med opgaven,” siger Katrine Fylking.

Mere ansvar – færre ressourcer
Københavns Kommune lægger i sin kommunikation vægt på, at undersøgelsen viser høj motivation og stor loyalitet. 86 % af medarbejderne kan se sig selv blive på deres arbejdsplads de næste to år, og 5,5 ud af 7 vil anbefale deres arbejdsplads til andre.

Til det siger Katrine Fylking:
”Det er fint med en generel høj medarbejdertilfredshed, men vi skal ikke stirre os blinde på gennemsnit. Vores medlemmer løfter et stort ansvar for byens børn og unge, men føler sig pressede i deres hverdag.” 

”Vi har brug for flere ressourcer, bedre rammer og en anerkendelse af, at læreres trivsel er en forudsætning for elevernes læring,” slutter hun.


Læs også:
Se resultaterne af undersøgelsen
Nyhed/pressemeddelelse fra BUF om Trivselsundersøgelsen
Artikel i Folkeskolen


FAKTA: 
Trivselsundersøgelsen er gennemført i perioden 5.-25. marts 2025. I alt har 17.100 medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen modtaget et spørgeskema, og 14.722 har svaret. Dvs. at svarprocenten er på 86.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.