Beslutningen om at flytte ungevejledningen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vækker kritik: "Man saver en organisation midt over."

Tirsdag eftermiddag i sidste uge blev UU-vejlederne i Københavns Kommune indkaldt til et møde på Scandic kl. 14. Her fik de besked om, at en væsentlig del af deres arbejde – ungevejledningen – fra 1. januar 2026 skal overgå fra Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF). 

Det er ressortanalysen, som Københavns Kommune fik udarbejdet i 2024, der danner baggrund for den politiske aftale, som blev indgået i maj 2025 af ni partier og to løsgængere. Her er det blevet besluttet, at ”indgangen for unge skal forsimples, og rammerne for den helhedsorienterede tilgang inden for Københavns ungeindsats (KUI) skal styrkes ved at samle en større del af opgaveansvaret for unge efter endt grundskole i beskæftigelses- og integrationsudvalget”. 

Lov om den kommunale ungeindsats består af tre sammenhængende indsatser; beskæftigelse (BIF), Uddannelsesvejledning (BUF) og den sociale indsats (SOF), som har en forpligtelse til at samarbejde om en elev/ung, hvor der er en særlig bekymring. Det sociale perspektiv er ikke en del af den politiske aftale for ressortændringer. Det kan undre, når de tre indsatser alle er en del af KUI-lovgivningen.

Flytningen af ungevejledningen betyder, at den sammenhængende vejledningsindsats, der netop var under opbygning splittes op – en indsats, der ellers var tiltænkt som en styrkelse af den gennemgående skole- og ungevejledning.

”Man saver en organisation midt over, og det gør ikke noget godt for børnene og de unge,” siger Sussie Johansen, tillidsrepræsentantsuppleant for UU-vejlederne og medlem af KLF’s bestyrelse. 

Det sammenhængende forløb bliver nu opdelt
Den 1. marts 2025 gennemførte UU-vejledningen selv en større omorganisering. Her blev grundskolevejledningen og ungevejledningen til et sammenhængende forløb, så alle UU-vejledere nu varetager både grundskole- og ungevejledning og følger de unge fra udskolingen og frem til de fylder 25 år eller har gennemført en ungdomsuddannelse.

Denne omorganisering skete netop som en konsekvens af ændret lovgivning, hvor uddannelsesparathedsvurderingen blev fjernet. UU-vejledningens nye struktur lægger vægt på tæt samarbejde med lærere og tværfaglige ressourcer som PPR, socialrådgivere og ressourcecenter, hvor det netop er eleven, der er i centrum.

”Man vælger at splitte grundskole- og ungevejledningen op midt i en omorganisering, hvilket ikke har været en let eller nem beslutning - og det uden at spørge de fagpersoner, der står med opgaven hver dag, eller de unge selv. Det er en politisk prioritering - ikke en faglig. Det er bekymrende, når så vigtig en indsats for de unges vej til uddannelse og trivsel flyttes rundt uden reel dialog,” siger Sussie Johansen.

Ressortanalyse bygger på forældet grundlag
Kommunens beslutning om opdelingen af UU-vejledningen er truffet med afsæt i  ressortanalysen fra 2024. Men analysen er baseret på den tidligere organisering af UU – altså før den interne ændring i marts 2025. Det betyder, at beslutningsgrundlaget er forældet og mangelfuldt.

UU-vejledernes arbejde bygges i høj grad på relationer, der skabes over tid - og ofte i samarbejde med både elev og forældre. Det tætte kendskab og den gensidige tillid er afgørende for at kunne give den bedst mulige vejledning, når der skal udarbejdes uddannelsesplaner eller søges ind på STU, FGU og andre målrettede tilbud.

”Når UU-vejledningen bliver delt i to forvaltninger mister vi kontinuitet, og viden vil gå tabt. Og det vil gå hårdt ud over de unge, der har mest brug for stabilitet. Jeg er virkelig vred, ked af det og målløs,” siger Sussie Johansen.

Læs mere om ressortanalysen her
 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.