Blågård Skole: Omkring 20 lærere havde fredag eftermiddag afset tid til et ekstraordinært fagligt klubmøde indkaldt af skolens tillidsrepræsentanter. På programmet var en aktuel orientering om sygeplejerskernes halvanden måned lange strejke.
Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden, Signe Hagel Andersen og fællestillidsrepræsentant i Sundhedsforvaltningen i København, Rikke Wiwe, var inviteret til at give et nærmere indblik i baggrunden for strejken og svare på spørgsmål fra lærerne.
En uundgåelig strejke
Konflikten, der har ført til strejken, begyndt 25. marts i år, da sygeplejerskerne stemte nej ved urafstemningen om overenskomstresultatet. Sygeplejerskerne havde, som de øvrige faglige organisationer på det kommunale og regionale område, udsigt til en lønstigning over de kommende tre år på 5 procent. Men sygeplejerskerne er utilfredse med det lønefterslæb, de mener, der er i forhold til andre faggrupper, og kræver væsentligt mere i lønningsposen.
Da Forligsinstitutionen i slutningen af maj fremlagde et mæglingsforslag, som både arbejdsgiverne og Dansk Sygeplejeråd havde nikket ja til, blev forslaget mødt af et rungende nej fra sygeplejerskerne. Hele 66,8 procent af de afgivne stemmer forkastede mæglingsforslaget, og dermed blev en strejke uundgåelig.
Siden 19. juni har mere end 5.000 sygeplejersker været i strejke. De strejkende sygeplejersker mener blandt andet, at deres løn blev sat for lavt, da man lavede Tjenestemandsreformen i 1969.
Signe Hagel Andersen indledte mødet med at give et noget bredere bud på, hvad strejken også indeholder for mange sygeplejersker, der i denne tid er på gaderne for at synliggøre deres kamp:
”Vores strejke handler ikke kun om lønnen, som vi synes, er uretfærdig, men i det hele taget kampen for et sundhedsvæsen, man har lyst til at arbejde i i rigtig mange år fremadrettet, hvor man ikke bliver slidt ned efter få år.”
Svært at besætte stillinger
Det er blevet sværere i de sidste mange år at rekruttere faglærte sygeplejersker til ledige stillinger. Ifølge Rikke Wiwe er det op mod hver tredje stilling, der ikke kan besættes af en uddannet sygeplejerske, og i Region Hovedstaden er det hver anden stilling. Dertil kommer et større frafald blandt nyansatte sygeplejersker, som Rikke Wiwe peger på, er oppe omkring 46 procent, der forlader jobbet efter de to første år. Mange finder et arbejde et andet sted som sygeplejerske, vurderer Rikke Wiwe, men det ændrer ikke på, at stillingerne er svære at besætte i hovedstaden.
Efter den første indledende introduktion til baggrunden for strejken kom hænderne i vejret hos flere af lærerne i personalerummet på Blågård Skole. Mange ville gerne høre en nærmere forklaring på hele lønspørgsmålet, som flere opfattede som det centrale i sygeplejerskernes kamp. ”Er lønnen så lav? Og hvad er der med alle de tillæg?”
Signe Hagel Andersen måtte erkende, at sygeplejerskerne havde svært ved at kæmpe mod det billede, som hun mener CEPOS’ ”talkrig” i medierne får tegnet, hvor en sygeplejerskes løn beregnes til omkring 42.000 kr. om måneden.
”De har regnet et gennemsnit ud af sygeplejerskernes løn med alle de tillæg, der er, men jeg kender kun meget få sygeplejersker, der kan vise en lønseddel med den løn. Vi kan simpelthen ikke genkende det billede, CEPOS tegner,” lød en del af svaret fra Signe Hagel Andersen.
Hun understregede, at hun ikke mener, at sygeplejerskernes løn er lav, men at den er ”for lav, når man ser på sammenlignelige faggrupper.”
Signe Hagel Andersen præsenterede en udregning, som Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet, der viser en gennemsnitlig løn blandt sygeplejerskerne. Beregningen blev sendt rundt blandt lærerne. Af papiret fremgik det, at en sygeplejerske i gennemsnit tjener 32.000 kr. om måneden uden pension medregnet.
”Man kan også diskutere, om det er fair, at CEPOS tager weekend- og nattevagtstillæg med i deres beregninger,” supplerede Signe Hagel Andersen.
Om sygeplejerskerne har fokuseret for meget på at forhandle tillæg i stedet for grundløn ved overenskomsterne, havde Signe Hagel Andersen svært ved at give et klart bud på. Hun mener, at man har forhandlet de bedst mulige resultater hjem til medlemmerne, og at tillæggene har været en vigtig del af forhandlingerne, fordi sygeplejerskerne også skal arbejde på skæve tidspunkter.
Efterlyser handling fra modparten
En anden ville gerne vide, hvad succeskriteriet for de strejkende sygeplejersker egentligt var: ”Hvad skal der til, før I stemmer ja til et forslag?”
Det spørgsmål kunne ikke besvares entydigt, for ifølge Signe Hagel Andersen er der forskellige forventninger hos sygeplejerskerne til strejkens formål.
”I 2008 strejkede vi i otte uger. Dengang fik vi en lønstigning på en halv procent og en kommission, der skulle se på lønnen. Det fik vi ikke meget ud af efterfølgende,” ræsonnerede Signe Hagel Andersen.
Hun efterlyser, at forhandlerne og ikke mindst politikerne på Christiansborg giver lyd fra sig. Selvom kampgejsten er stor hos sygeplejerskerne, er det samtidigt også nedslående, at man tilsyneladende har valgt en strategi fra arbejdsgivernes side, hvor man tier konflikten ihjel, mener Signe Hagel Andersen. Rikke Wiwe supplerede:
”Jeg tror ikke nødvendigvis, vi får kroner i lommen i særlig grad af denne her strejke, men det har givet et væsentligt større fokus på hele lønsammensætningen og på de offentligt ansattes vilkår i det her samfund.”
Der blev også spurgt om strejken ikke trak tænder ud hos sygeplejerskerne.
”Det går op og ned. Der er dage, hvor man er helt høj, og så er der dage, hvor man virkelig skal samle noget motivation. Så hjælper det at tage til en demonstration eller tale med en ven,” lød svaret leveret med et glimt i øjet.
Ingen af de to repræsentanter for de strejkende kunne spå om, hvor længe strejkekassen kan holde til konflikten, men begge var sikre på, at det varer længe endnu, før kassen er tom.
Som afslutning opfordrede Signe Hagel Andersen og Rikke Wiwe lærerne til at komme til DSR Hovedstadens demonstration på Nytorv 19. august kl. 16.
Der blev fra lærernes side klappet varmt ad de to repræsentanter for de strejkende, da TR Johan Elkjær rundede af og takkede for det særlige indblik i den verserende faglige kamp.
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere