Selvom Covid-19 igen betragtes som en samfundskritisk sygdom af sundhedsmyndighederne, skal de ansattes fravær i forbindelse med corona fortsat registreres som almindeligt sygefravær, oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen. Ifølge KLF oplever flere af foreningens medlemmer at blive indkaldt til sygefraværssamtale på baggrund af coronarelateret fravær. ”Det er helt uholdbart,” mener Lars Sørensen.

Coronavirussen spreder sig på de københavnske folkeskoler blandt elever og personale.Antallet af corona-smittede elever og medarbejdere i den københavnske folkeskole er lige nu på det højeste niveau i den periode Børne- og Ungdomsforvaltningen har registreret smittetilfælde.

Der er senest konstateret smittetilfælde på 88 procent af folke- og specialskolerne i hele byen, og på 14 af folkeskolerne i København er der mere end 20 smittede. På Brønshøj Skole har man frem til tirsdag haft lukket skolen i en uge for indskoling og mellemtrin, hvor 49, primært elever og nogle enkelte ansatte, var konstateret smittet med coronavirus.

Tager på arbejde med corona-kendte symptomer

I Københavns Lærerforening får sekretariatet en del henvendelser fra bekymrede medlemmer, der henvender sig med spørgsmål om forholdsregler på skolerne, frygten for smitte og sygefravær.

”Vores medlemmer er naturligt nok meget bekymrede for situationen. De føler sig udsatte, og med den stigende smitte er de fleste lærere og børnehaveklasseledere dagligt omgivet af stor risiko for at blive smittet i arbejdstiden, selvom de er vaccinerede,” siger KLF’s formand Lars Sørensen.

Han fortæller, at foreningen i den seneste tid har hørt fra flere medlemmer, der har oplevet at være indkaldt til sygefraværssamtaler, hvor fravær i relation til corona er talt med i opgørelsen. Det bekymrer formanden, der i denne uge har rejst problemstillingen i HovedMED.

”Der er lærere, der fortæller os, at de er bange for at melde sig syge, hvis de oplever symptomer, der kunne være tegn på smitte med corona. Så de tager på arbejde, mens de venter på testsvar. De vil ganske enkelt ikke risikere at ende til en sygefraværssamtale. Det er helt uholdbart,” siger Lars Sørensen.

”Vi håber virkelig ikke, at vi ender med en sag, hvor et medlem risikerer at blive afskediget på grund af coronafravær. Vores holdning er klar: coronarelateret fravær skal som udgangspunkt ikke tælle med i forbindelse med fraværsregistreringen. Sådan har det jo også været tidligere. Vi er jo ikke ude af epidemikrisen endnu,” siger Lars Sørensen med henvisning til sundhedsmyndighedernes kategorisering af Covid-19, der siden begyndelsen af november igen betragtes som en samfundskritisk sygdom.

Svært at bryde smittekæderne

Formanden for lærerne i København kalder det uholdbart, fordi forvaltningen på den ene side kræver, at lærerne følger myndighedernes krav om isolation i forbindelse med smitte eller som nær kontakt, og på den anden side holder fast i, at de ansatte skal til sygefraværssamtaler, baseret på coronafravær, der kan ende med at have tjenstlige konsekvenser for den enkelte.

”Vi får i hvert fald ikke brudt smittekæderne, hvis lærerne tager på arbejde, når der er syge,” lyder det fra Lars Sørensen.

KLF opfordrer skolerne til at følge de forholdsregler, som sundhedsmyndighederne og forvaltningen har udsendt om, at undervisningen, så vidt muligt, foregår i stamklasserne, og at man på SFO og i fritidstilbud organiserer aktiviteterne i faste grupper. Større sociale arrangementer bør aflyses på tværs af klasser.

”Man bør også optimere rengøringsindsatsen på skolerne igen, så kontaktflader bliver et indsatsområde, der ofte tørres af og afsprittes,” siger Lars Sørensen.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er lærere i grundskolen nu næsten dobbelt så udsatte for smitte med coronavirus som befolkningen generelt. Det skriver Folkeskolen.dk.

I et skriftligt svar til KLFnet skriver Børne- og Ungdomsforvaltningen, at man følger de aktuelle retningslinjer fra den statslige myndighed, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). ”Det betyder, at den særlige registrering af COVID-19-fravær i Københavns Kommune ophørte pr. 1. september, og at COVID-19-relateret fravær derfor pt registreres som almindelig sygdom.” Retningslinjerne er udsendt til alle skoleledelser i september, oplyser forvaltningen.

KLFnet har i dag spurgt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om deres retningslinjer, der senest er opdateret 13. oktober 2021, fortsat gælder efter, at Folketingets Epidemiudvalg 9. november vedtog, at Covid-19 igen skal betragtes som en samfundskritisk sygdom. Artiklen opdateres med svar fra styrelsen, så snart redaktionen modtager det.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.