Sidst års kommunalvalg betød et farvel til en stor del af Børne- og Ungdomsudvalgets medlemmer på Københavns Rådhus. Hele syv nye politikere i det 11 mand (m/k) store udvalg skal i den næste tid finde deres plads i udvalget, hvis arbejde i høj grad har betydning for medlemmerne af KLF og deres arbejdsliv.
Et af de nye medlemmer er samtidigt også udvalgets yngste. 20-årige Mathilde Kastberg fra Det Konservative Folkeparti blev for første gang valgt ind i Borgerrepræsentationen ved kommunalvalget i november sidste år. Sammen med borgmester Jakob Næsager skal hun repræsentere Det Konservative Folkeparti i Børne- og Ungdomsudvalget de kommende fire år.
”Jeg er meget beæret over og glad for at være kommet i Børne- og Ungdomsudvalget. Det forpligter at sidde i et udvalg med ansvaret for en så stor del af Danmarks ungdom. Jeg glæder mig meget til at udvikle politik og komme i dialog om, hvordan vi som kommune kan gøre det bedst muligt for at give vores børn og unge den bedst mulige start på livet,” fortæller Mathilde Kastberg til KLFnet.
Frisk erfaring på rådhuset
Trods sin unge alder har hun en masse erfaring fra ungdomspolitik, som hun kan trække på som nyvalgt på Københavns Rådhus, og så kan Mathilde Kastberg også bruge sin viden om det at være ung i landets hovedstad som en fordel.
”Jeg har en ret frisk erfaring med Københavns Kommune og de tilbud, som kommunen udbyder til børn og unge. Jeg kan godt huske, hvordan det var at være 16 år, gå til klaver og hænge ud med mine venner efter skoletid,” fortæller Mathilde Kastberg.
Hun interesserer sig især for byens ungdomshuse, de ældste elever i folkeskolen og de tilbud, der er til netop den ældre aldersgruppe under 18 år, men understreger at hele børne- og ungeområdet har hendes opmærksomhed.
Blandt Mathilde Kastbergs nye politiske kolleger er socialdemokraten Marcus Vesterager. Sammen med Sofie Seidenfaden udgør de to Socialdemokratiets repræsentation i det nye udvalg. For Marcus Vesterager er børne- ungeområdet et nyt område. Han har tidligere siddet i Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget og blev valgt til Borgerrepræsentationen i 2017.
”Jeg er glad for at være kommet i Børne- og Ungdomsudvalget, fordi børn er vores fremtid. Jeg har selv en søn på lidt over halvandet år, og efter jeg er blevet far, har børn selvfølgelig fået en helt anden rolle i mit liv. Man kan sige, jeg har fået blik for, hvordan verden ser ud med udgangspunkt i barnets behov,” fortæller Marcus Vesterager.
Artiklen fortsætter under faktaboksen.
Om Børne- og Ungdomsforvaltningen og det politiske udvalg
Børne- og Ungdomsforvaltningen er Danmarks største forvaltning med mere end 18.000 ansatte fordelt på over 700 institutioner og skoler. Medlemmerne af Børne- og Ungdomsudvalget varetager den samlede indsats for børn og unge mellem 0 og 18 år i Københavns Kommune.
Kilde: Københavns Kommune
Fokus på indeklimaet
Socialdemokratiet, der i sidste valgperiode havde tre pladser i udvalget inklusive borgmesterposten, er i det nye udvalg overgået i antal af Enhedslisten. Det betyder dog ikke at prioriteringerne på børne- og ungeområdet har ændret sig, forsikrer Marcus Vesterager:
”Det er selvfølgelig en ny rolle, vi står med, men vores syn på og ønsker for området er de samme.”
Marcus Vesterager fortæller, at han er særligt optaget af at forbedre elevernes indeklima.
”I Danmark ved vi rigtig meget om indeklimaet, især i vores folkeskoler, og det dårlige indeklima betyder blandt andet dårligere trivsel og flere sygedage. Desværre sker der ikke nok på området, selvom vi renoverer vores folkeskoler, og det mener jeg, vi bør lave om på, for et bedre indeklima vil være til gavn for både børn og personale.”
Høj grad af lydhørhed
Selvom Børne- og Ungdomsudvalget har fået mange nye medlemmer, er der fortsat erfarne kræfter på stolepladserne omkring udvalgets mødebord på Rådhuset. Udvalgets nestor er således Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen, der nu har taget hul på sin tredje valgperiode i Børne- og Ungdomsudvalget.
Han ser med positive øjne på det nye udvalgs sammensætning og mulighederne for at finde gode løsninger sammen til gavn for byens børn, unge og personalegrupper, fortæller han.
”Alle i udvalget er nogen, der brænder for området, og som ønsker at være i dialog,” konstaterer Gorm Anker Gunnarsen.
Sammen med de øvrige medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget var han i sidste uge med til en introduktionsdag sammen med forvaltningens ledelse. Her fik de alle et indblik i, hvilken størrelse Børne- og Ungdomsforvaltningen er, og hvilket arbejde der venter dem i udvalget i den kommende periode.
”Jeg har fornemmelsen af, at der er en vilje til en høj grad af lydhørhed iblandt os. Det var ikke sådan, at der var de store floromvundne paroler om omstillingsnødvendighed, men mere en interesse for at få tingene til at fungere godt i praksis.”
Den oplevelse deler Marcus Vesterager (S) ligeledes. Han fornemmede et stort engagement blandt sine politiske kolleger fra de forskellige partier i forhold til at skabe de rigtige rammer for byens børn og unge.
”Som politikere har vi forskellige ideologiske udgangspunkter, og det spiller selvfølgelig også en rolle for vores arbejde i udvalget, men min opfattelse er, at udvalgets arbejde generelt har været præget af konsensus, og det håber jeg også bliver tilfældet i denne periode.”
Mathilde Kastberg (C) ser også frem til det politiske arbejde i udvalget, og introduktionsdagen har kun sat yderligere energi bag, hos den konservative politiker.
”Jeg tror godt, at vi sammen kan få sat en rigtig god retning for den politik, der skal føre Københavns børne- og ungdomsliv til tops”.
Det nye udvalg har første møde onsdag den 19. januar kl. 12 30 til 15 30.
Her er det nye Børne- og Ungdomsudvalg
Gorm Anker Gunnarsen, Enhedslisten
Knud Holt Nielsen, Enhedslisten
Katrine Hassenkam, Enhedslisten (ny i udvalget)
Sofie Seidenfaden, Socialdemokratiet
Marcus Vesterager, Socialdemokratiet (ny i udvalget)
Jakob Næsager, borgmester, Det Konservative Folkeparti (ny i udvalget)
Mathilde Kastberg, Det Konservative Folkeparti (ny i udvalget)
Rasmus Steenberger, Socialistisk Folkeparti (ny i udvalget)
Harun Demirtas, Socialistisk Folkeparti (ny i udvalget)
Emil Sloth, Radikale Venstre (ny i udvalget)
Jens-Kristian Lütken, Venstre
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere