Den første skoletandlæge åbnede i 1923 på Ny Carlsberg Vejens Skole, der i dag hedder Vesterbro Ny Skole. Med den åbning startede en lang tradition for tandpleje i folkeskolen. Og ordningen var gratis fra start af.
Dengang var der et helt andet fokus på tandhygiejne, og rigtig mange børn havde huller i tænderne. I dag har 95 procent af de 7-årige skolebørn ingen huller i 6-årstænderne.
Borgerrepræsentationen i København besluttede i 1922, at der skulle være gratis tandpleje for alle børn i de københavnske skoler. Der var nemlig mange børn, der forsømte undervisningen på grund af tandpine. 50 år senere blev den gratis tandpleje indført på landsplan. I 2023 tager Tandplejen sig af 115.000 børn og unge. Det er dobbelt så mange som i 1934, hvor de tog sig af ca. 58.000 børn, skriver Københavns Kommune på deres Facebook.
Sunde tænder er vigtige for et barns trivsel. Det mener overtandlægen i Københavns Kommune Maiken Munkgaard Kailow.
”Flere undersøgelser har vist, at børn og unge med ondt i tænderne har sværere ved at sove ordentligt om natten, spise sin mad og at deltage i skolen og andre aktiviteter,” siger hun.
Hun mener, at indførelsen af gratis tandpleje i skolen har haft stor betydning for tandsundheden de seneste 100 år. Det er meget vigtigt med den tidlige indsats, og derfor arbejder man i Tandplejen i København systematisk med forbyggende tandpleje fra børnene er helt små.
”De blivende tænder skal holde hele livet, og det er derfor vigtigt, at man passer på dem helt fra de bryder frem i barneårene med tandbørstning to gange dagligt,” siger Majken Munkgaard Kailow.
100-års jubilæet blev fejret i Rådhushallen 13. januar med taler fra blandt andet børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (C) og sang af Sankt Annæ Pigekor.
Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.
Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.
Vær den første til at kommentere