De var der alle sammen. FOA med de rød-hvide veste, caps og skilte, 3F’erne med røde, hvide og blå nuancer og HK’erne med sorte, blå og hvide skilte. Store dele af fagbevægelsen havde søndag eftermiddag fundet vej til Christiansborgs Slotsplads til fods, på cykel og i buskortager fra Frederikshavn, Sønderborg og hele 80 andre opsamlingssteder i Danmark.

Samlet trak demonstrationen op mod 50.000 danskere til hjertet af København for at markere modstanden mod SVM-regeringens planer om at afskaffe store bededag.

Den røde fane forreste

Københavns Lærerforening samlede tropperne ved Regnbuepladsen tæt på rådhuset og gik derfra til Christiansborg. Det afdæmpede fremmøde havde ikke volumen nok til, at KLF-tropperne turde indtage vejbanen med optoget, som man ved andre arrangementer har gjort. Gruppen af københavnerlærere og øvrige KLF’ere gik derfor pænt på fortovet med fanen i front og med ledsagelse af et par andre lærerkredse og formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

På Christiansborgs Slotsplads bød det tætpakkede program på taler fra tillidsfolk fra vidt forskellige erhverv og fagforeninger. Alle med en tydelig harme og frustration over den magtfuldkommenhed, som de mener, regeringen udviser ved dens handlinger, når det kommer til danskernes fritid og arbejdsliv.

Der var tillidskvinden fra småkagefabrikken, der ikke kendte til kolleger, der havde behov for flere arbejdstimer, og politimanden, der også pænt takkede nej til flere arbejdsdage i kalenderen.

"Vi er ikke SVM-regeringens hæveautomat"

Også fagbevægelsens pinger var på scenen. Formanden for 3F, Henning Overgaard, lagde an:

”Vi danskere, vi mobiliserer bestemt ikke, hver gang vi bliver sure. Nej, vi er faktisk meget, meget tolerante. Vi ved godt, at der skal files og pudses, når vi i dialog med hinanden skal finde løsninger og gå nye veje. Men det er jo faktisk hovedproblemet med regeringens lovforslag. De vil nemlig stjæle fridagen. De vil afskaffe en helligdag, og de vil konfiskere den ekstrabetaling, vi har kæmpet for at få ind i vores overenskomster. De glemte bare lige at fortælle os danskere om det, inden vi skulle stemme,” lød det fra 3F-formanden, der repræsenterer mere end en kvart million danske lønmodtagere.

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

Foto: Jan Klint Poulsen

FOA’s formand Mona Striib var klar i mælet, da hun sendte en løftet pegefinger og direkte advarsel til landets statsminister:

”Jeg hørte statsministeren i sin åbningstale i Folketinget sige, 'Når det stormer, så skal man stå fast'. Man skal passe på, Mette Frederiksen, ikke at stå så fast i stormen, at der efter stormen er total stilhed omkring en, og alle bare er væk."

Anja Jensen, forbundsformand i HK, var heller ikke tilfreds med SVM-regeringens ageren.

”Regeringen må simpelthen kravle ud af regnearkene og træde ind i virkeligheden. Vi har derfor ét krav i dag, og det er: træk det lovforslag! For når de behandler os og jer sådan, så har de undervurderet os alle sammen. Det handler nemlig ikke kun om, hvilke rettigheder som regeringen bare tager denne gang. Det handler også om, hvad de tager næste gang. Vi er ikke SVM-regeringens hæveautomat. Vores rettigheder er ikke et tag-selv-bord!”

Fællessang og kulørt rapperi

Til at krydre de mange politiske paroler og brandtaler var Anne Linnet inviteret til at synge sammen med Danmarks største arbejderkor på Slotspladsen. De fleste af de fremmødte 50.000 sang med på ”Forårsdag” og popdronningens nyeste ”Danmark”, mens skilte med ’Bevar store bededag’ hoppede i takt i menneskemylderet.

Artiklen fortsætter under videoreportagen

Forrest ved scenen stod måske de mest tålmodige teenagere i landet denne søndag og lyttede til de voksnes bekymringer om regeringens gøren og laden og megen anden snak.

Emnet lod ikke til at have den helt store betydning for det unge publikum. Men talerne lod dog ikke til at tynde ud i mængden af teens, for rygterne, om at rap-idolet Tessa skulle optræde på scenen, var tilsyneladende hele ventetiden værd.

Der blev da også skruet en del op for decibelene, da Tessa langt om længe indtog scenen. Med ét blev de trætte øjne og gabende munde afløst af ild i blikkene og skrigende pigestemmer, der kunne synge og rappe med på vestegnsrapperens kulørte tekster, mens mobiltelefonerne blev holdt frem i strakte arme for at dokumentere søndagens højdepunkt.

Selvom Tessa var på Slotspladsen for at optræde, sendte hun alligevel sin opbakning til de fremmødte demonstranter. Som barn af en rigtig arbejderfamilie, har Tessa lært, at man ikke skal finde sig i hvad som helst, forklarede hun.

”Der er ikke nogen i min familie, der nogensinde har fået noget foræret, og der er heller aldrig nogensinde nogen, der får lov til at tage noget fra os.”

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.