Antallet af elever i 0. – 2. klasse skal ned. Det har man besluttet på Christiansborg. For et par uger siden skød regeringen dog sænkelsen af klasseloftet et år længere ud i fremtiden. Det har fået SF i København til tasterne. I dag præsenterer partiet et forslag i Borgerrepræsentationen, der skal sænke klasseloftet for alle skoleklasserne i kommunen.

Opdateret kl. 16.07 med kommentar fra Københavns Lærerforenings formand.

Forligskredsen omkring folkeskolen vedtog sidste år at sænke klasseloftet fra 28 til 26 elever i folkeskolens 0. til 2. klasser gældende fra næste skoleår. Men den nuværende regering har udskudt sænkelsen af klasseloftet til skoleåret 2024/25. Det har fået SF i København til at fremskynde processen i hovedstaden.

Forslaget skal behandles i Borgerrepræsentationen torsdag aften.

”Vi er blevet trætte af at vente på regeringen, så derfor stiller vi nu et forslag, der skal forberede et klasseloft på 24 for de mindste elever og 26 for resten af eleverne,” siger Rasmus Steenberger fra SF i København.

Af forslaget fremgår det, at Børne og Ungdomsforvaltningen skal undersøge, hvordan et lavere klasseloft for 3. klasse og opefter kan indfases over en årrække samt fremlægge modeller for, indfasning af et klasseloft på 24 for 0. – 2. klasse.

“Vi har brug for en folkeskole, hvor der er tid til den enkelte elev. Hvor der er ro og tryghed i klassen, og hvor alle elever både ses og høres. Desværre er det ofte rigtigt svært for lærerne, når klasserne bliver for store,” siger Rasmus Steenberger, medlem af Børne- og Ungdomsudvalget.

“Som politikere har vi et ansvar for at sikre, at vores folkeskole giver de rigtige rammer for at trives og lære noget. Vi gik til valg på at sikre det gode liv i børnehøjde. Det her forslag er endnu et skridt mod netop det.”

Rasmus Steenberger håber på, at de øvrige partier på Københavns Rådhus bakker op om forslaget. 

“At sænke klasseloftet skaber ro og tryghed i klassen. Og det skal indføres over en årrække, så vi kan lykkes med at finde pengene i kommende års budgetter. Det håber jeg, at de andre partier i Borgerrepræsentationen vil bakke op om” siger han.

I Københavns Lærerforening er formand Katrine Fylking bekymret for den stramme kommunale økonomi, og det gør, at hun ikke i første omgang vil prioritere et lavere klasseloft, som forslaget angiver:

“Jeg er enig i, at vi skal fremme trivsel, tryghed og tid til den enkelte elev, men det er mange ressourcer at binde i et meget stramt budget i Københavns Kommune. Derfor er jeg tilbøjelig til at mene, at de midler kan være brugt på en bedre måde, det kan for eksempel være co-teaching, - også selvom jeg mener, at et klasseloft på 28 elever er alt for højt”

Da folkeskoleforligskredsen sidste år vedtog et nyt loft for antallet af elever i de mindste klasser, var det første gang i 30 år, at klasseloftet blev sænket. Det vil dog fortsat være muligt, også efter en indførelse af et lavere klasseloft, at tillade et højere elevantal, dog ikke højere end 28 elever for 0. – 2. klasse og maksimalt 30 elever for 3. – 9. klasse, når det nationale klasseloft indføres i 2024.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.